6 august 2018
w

2

b
k
René Hjorth
Sandwichbrød / toastbrød – luftigt og lækkert

Når man ikke orker den store madlavning, er det nemmeste i verdenen normalt at smøre sig en sandwich:

Men det kræver dog at brødet er parat, så hermed en opskrift på et fantastisk luftigt og lækkert sandwichbrød (LFM)

1 stort sandwichbrød eller 2 mindre toastbrød. Hvis det er store eller tykke skiver må du få maks 4 skiver pr måltid.

 • 570 g speltmel, sigtet og øko
 • 20 g Hvede-sur eller 15 g Spelt-sur *)
 • 12 g Optimax bageenzymer *)
 • 8 g (rød) tørgær *) (eller 35 g almindelig frisk gær)

Det hele kommes i en skålen og blandes godt med et piskeris.

*) Du kan godt klare dig uden de specielle ingredienser jeg anvender (se mere nederste i opskriften), men de er nødvendige for et ekstra luftigt og velsmagende resultat, der holder sig frisk længere.

 • 400 ml koldt vand

Vand kommes i skålen fra røremaskinen (eller den skål du bedste ælter dej i hånden), de tørre ingredienser tilsættes, dejkrog monteres på køkkenmaskinen og dejen æltes ved lav hastighed i ca. 8-10 minutter

 • 12 g fint salt
 • 15 g sukker
 • 45 g smør i tern
 • 75 g rismel

Imens hakkes salt, sukker, smør og rismel sammen i en lille skål og tilsættes dejen efter første æltning, og den æltes ved lav hastighed yderligere ca 4 minutter – hvorefter maskinen stoppes og dejen hviler ca. 15 minutter i skålen.

Forbered nu formen som brødet skal bages i – f.eks. en stor sandwich brødform med låg, en stor rugbrødsform eller sandkageforme. Spray med bagefedt (også låget) eller smør formene med lidt smør eller olie.

På et bord drysses en blanding af 1 spsk. speltmel og 1 spsk rismel, dejen tages ud af skålen, og lidt af melblandingen kommes ind under.

Dejen skal nu strækkes og foldes for at blive rigtig luftig, siderne trækkes ud, bøjes og og trykkes ned – på begge sider, og rotes ca. 4 gange – se billederne herunder:

Brødet kommes i formen med foldningerne nedad, og kan evt. pensles med vand og drysses.  Det stilles lunt, tildækket og hæver ca 1-1,5 time. Hvis man har en form med låg (og det kan jeg klart anbefale *) skal låget være på med det samme.

Ca 15 min før hævetiden er ovre, tændes oven på 200 gr (varmluft). Efter hævning bages brødet: 30 min for den store form med låg, eller lidt kortere tid for de mindre forme uden låg.

Efter bagetid hviler brødet ca 5 min i formen og vendes derefter forsigtigt ud og afkøles på en rist.

Spises f.eks. med lidt smør og jordbærsyltetøj – uha, det er godt! 🙂

TIPS

 • Når brødet er kølet af kan det skæres i skiver og fryses ned – og nemt tages ud til den medbragte frokost eller den hurtige aftensmad.
 • Hvis brødet bliver lidt tørt – er det fantastisk til french toast (vendes i sammenpisket mælk og æg med lidt sukker, og steges i smør).
 • Hvis brødet når at blive alt for tørt, kan det ristes til det har fået farve og knuses til hjemmelavet rasp.

*) Links

Der er en række specielle ingredienser eller bageform som jeg køber herunder. Jeg skal lige nå at sige at jeg hverken får kommission eller andet – jeg er bare MEGET glad for deres produkter:

https://grillbutikken.dk/bagestal-forme-hulplader-mv/brodform-non-stick-stor-5l-med-lag

https://grillbutikken.dk/forside1/bageenzymer300g

https://grillbutikken.dk/bageenzymer/hvede-sur

https://grillbutikken.dk/brodbagning/spelt-sur

https://grillbutikken.dk/bageenzymer/roedgaer-torgaer


Vist 2.668 gange totalt, 1 gange idag

b

2 Kommentarer

 1. Marianne

  Er det 5 liters sandwichform du bruger??

  Svar
 2. rhjorth

  Ja det er 5l formen – det eget stort sandwichbrød

  Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. At spise ude med Low FODMAP – hjorth.com - […] med selv – typisk tager jeg noget “rugbrød” med, eller nogle hjemmebagte boller eller Sandwichbrød / Groft sandwichbrød afhængig…
 2. Påskefrokost, Julefrokost m.m. | hjorth.com - […] Franskbrød – der findes nogle glutenfrie alternativer der kan spises, men jeg synes at forskellen ved det friskbagte er…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gulerodskage m flødeost/smørcreme

Gulerodskage m flødeost/smørcreme

En klassisk saftig letkrydret kage, der både giver lidt grøntsager og en syndig tilfredsstillelse 🙂 Kagen er nem at lave og kan holde sig på køl flere dage - og udover at være LFM er den også glutenfri 1 stor kage En almindelig springform fores med bagepapir i bunden...

læs mere
Biscotti – 3 slags

Biscotti – 3 slags

Den lille sprøde småkage der passer perfekt til en kop espresso - men også til kaffe, te, mælk - eller knust over yoghurt, passer de godt. Du kan trygt lave en stor portion, de kan holde sig længe i en lufttæt beholder og alle kan li' dem. Der bliver ca. 40 styk. 250...

læs mere
Muffins, muffins, muffins…

Muffins, muffins, muffins…

Med hindbær, med chokolade, med rabarber, eller...? Og de er nemme og hurtige at lave når gæsterne er på vej eller man bare skal hygge. Med syrlige stykker rabarberMed små chokoladeknapperMed små bomber at hindbær De er alle "grønne" (og glutenfri), så du kan spise...

læs mere
%d bloggers like this: