Hindbærroulade m/ smørcreme (og variationer)

Tilbage i “mormors” tid var det helt naturligt at når man kom til kaffe, var der en nylavet roulade på bordet, typisk fyldt med hjemmelavet syltetøj og smørcreme eller flødeskum.

Hindbærsyltetøj … og lidt for meget smørcreme 🙂

Roulade siges at være svær, men følger du nedenstående opskrift – er det faktisk ret nemt, og rouladen kan også nemt varieres.

Kagedejen til en stor roulade:

 • 90 g sukker
 • 1/4 tsk vaniljesukker
 • 1 knsp fint salt
 • evt 1/8 tsk xanthan *)
 • 3 hele æg
 • 45 g rismel
 • 45 g kartoffelmel
 • 2/3 tsk bagepulver

*) xanthan er ikke nødvendigt, men det gør rouladen lidt nemmere at arbejde med.

Hindbær + smørcreme fyld:

 • 200 g godt hindbærsyltetøj
 • 80 g smør
 • 120 g flormelis
 • 1 tsk citronsaft
 • (dette er versionen med lidt mere hindbær og lidt mindre smørcreme end den på billedet)

Ovnen tændes på 210 gr traditionel varme.

En flade plade eller bradepande beklædes løseligt med bagepapir (du kan evt smøre bagepapiret med lidt smør, det gør det lidt nemmere bagefter) og dejen fordeles på ca 40 x 30 cm.

Sukker, vanilje, salt og evt xanthan kommes i en skål og blandes lidt – æg tilsættes og det piskes med en håndmikser til det er lysegult, tykt og meget luftigt – det kan godt tage 4-5 minutter.

De tørre ingredienser sigtes i æggemassen og vendes forsigtigt sammen med en gummispatel. Dejen kommes på bagepapiret, den bredes forsigtigt ud og bages midt i ovnen i ca 6-7 minutter.

Imens tager du et andet, lidt større stykke bagepapir og drysser med lidt sukker. Når rouladen er bagt, løsnes den evt forsigtigt i kanten og vendes ud på bagepapiret med sukker.

Bagepapiret på dejen trækkes forsigtigt af, men lægges tilbage bagefter for at holde på fugten mens dejen køler lidt af.

Smørcreme:

Smør tages ud og skæres i tern og kommes i en skål, lad smørret blive lidt blødt, tilsæt flormelis og citronsaft og pisk det nu med en håndmikser til det begynder at blive lysegult og luftigt.

Fyldning og rulning af rouladen:

Beslut imens om du vil have små eller store skiver – hvis du ruller fra den brede side bliver det mange små skiver, fra den korte side bliver det færre større skiver 🙂

Når kagen kun er lun, tilsættes først hindbær syltetøj og derefter smørcreme – jeg kom smørcreme i en sprøjtepose for at gøre det nemmere at styre. Du skal ikke fylde helt ud til den sidste del af rulleretningen, da fyldet godt kan flyde lidt ud mens du ruller – se her hvordan jeg gjorde det:

Rouladen rulles nu fast sammen, og bagepapiret bruges til at hjælpe den med at være spændt helt rundt, og læg den på køl. Den skal køle mindst 1 time, men hviler gerne til næste dag.

Variationer:

Ren hindbær: Spring smørcremen over og anvend istedet 300 g hindbærsyltetøj – og server gerne kagen med en klat flødeskum.

Lemon curd: Erstat syltetøj og smørcreme med 250 g lemon curd (skal evt lige varmes lidt i vandbad) – og server gerne kagen med en klat flødeskum.

Jordbær m fløde: Skær modne jordbær i skiver og læg dem på dejen, drys med lidt sukker og fordel stiftpisket fløde (laktosefri) på og rul forsigtigt sammen. Denne roulade er bedst nylavet.

Birthes Jordbær m fløde: Fyldes med god jordbærsyltetøj og pyntes med flødeskum (laktosefri) og flotte halve jordbær.

(Visited 258 times, 1 visits today)

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.