23 maj 2020
w

0

k
René Hjorth
Roulade, roulade og roulade…

Tilbage i “mormors” tid var det helt naturligt at når man kom til kaffe, var der en nylavet roulade på bordet, typisk fyldt med hjemmelavet syltetøj og smørcreme, eller kun syltetøj eller frisk frugt og serveret med flødeskum til.

Et eksempel på en lidt mere fancy version 🙂

Roulade siges at være svær at lave, men følger du nedenstående opskrift – er det faktisk ret nemt – og det behøver ikke være så fancy som den på billedet 🙂

Kagedejen til en stor roulade
6-8 portioner

  • 90 g sukker
  • 1/4 tsk vaniljesukker
  • 1 knsp fint salt
  • 1/6 tsk xanthan *)
  • 3 hele æg
  • 50 g rismel
  • 40 g kartoffelmel
  • 2/3 tsk bagepulver

*) xanthan er ikke nødvendigt, men det gør rouladen mere luftig og nemmere at arbejde med.

Ovnen tændes på 210 gr traditionel varme.

En flade plade eller bradepande beklædes løseligt med bagepapir (du kan evt smøre bagepapiret med lidt smør, det gør det lidt nemmere bagefter) og dejen fordeles på ca 40 x 30 cm.

Sukker, vanilje, salt og evt xanthan kommes i en skål og blandes lidt – æg tilsættes og det piskes med en håndmikser til det er lysegult, tykt og meget luftigt – det kan godt tage 4-5 minutter.

De tørre ingredienser blandes og sigtes i æggemassen, og vendes forsigtigt sammen med en gummispatel. Dejen kommes på bagepapiret, den bredes forsigtigt ud og bages midt i ovnen i ca. 8 minutter.

Imens tager du et andet, lidt større stykke bagepapir og drysser med lidt sukker. Når rouladen er bagt, løsnes den evt forsigtigt i kanten og vendes ud på bagepapiret med sukker.

Bagepapiret på dejen trækkes forsigtigt af, men lægges tilbage bagefter for at holde på fugten mens dejen køler lidt af (men den må ikke blive helt kold, dejen er mest spændstig mens den er lun).

Fyldning og rulning af rouladen:

Beslut imens om du vil have små eller store skiver – hvis du ruller fra den brede side bliver det mange små skiver, fra den korte side bliver det færre større skiver 🙂

Fordel nu det valgte fyld på kagen, men du skal ikke fylde helt ud til den sidste del af rulleretningen, da fyldet godt kan flyde lidt ud mens du ruller.

Rouladen rulles nu fast sammen, og bagepapiret bruges til at hjælpe den med at være spændt helt rundt, og læg den på køl. Den skal køle mindst 1 time, men hviler gerne til næste dag.

Variationer af fyld:

Hindbær og smørcreme:
150 g godt hindbærsyltetøj, 80 g smør, 120 g flormelis, 2 tsk citronsaft. Smør skæres i tern og kommes i en skål, lad smørret blive lidt blødt, tilsæt flormelis og citronsaft og pisk det nu med en håndmikser til det begynder at blive lysegult og luftigt. Smør kagen med smørcreme og fordel syltetøj bagefter.

Ren hindbær:
Anvend 250 g hindbærsyltetøj der fordeles på den varme/lune kagen og rul den sammen og sæt på køl – og server gerne kagen med en klat flødeskum (evt pisket med lidt vaniljesukker).

Lemon curd:
Anvend 250 g lemon curd (skal evt lige varmes lidt i vandbad eller i mikrobølgeovn) der fordeles på den varme/lune kagen og rul den sammen og sæt på køl – og server gerne kagen med en klat flødeskum.

Jordbær med fløde:
Skær modne jordbær i tynde skiver og læg dem på dejen, drys med lidt sukker og fordel lidt stiftpisket fløde på og rul forsigtigt sammen.

Birthes Jordbær med fløde:
Fyldes med ca 150-200 g god jordbærsyltetøj og pyntes med flødeskum og flotte halve jordbær.

Chokoladeroulade:
Tilsæt de tørre ingredienser 15 g god kakaopulver (og reducer kartoffelmel og rismel med hver 5 g). Fyld rouladen med flødeskum, hvor der er tilsat lidt finthakket mørk chokolade.

Renés gæsteroulade – hindbær og syrnet flødecreme (den på billedet)
300 g flødefraiche 30% (eller 200 g piskefløde og 100 g cremefraiche 18%) piskes til en fast creme med en blanding af 50 g sukker og 1/6 tsk xanthan og kommes i en sprøjtepose. Rouladen fyldes med 150 g god hindbærsyltetøj lige efter bagningen og når den er kølet lidt, sprøjtes det meste af cremen på, det glattes og rouladen rulles stramt sammen på den korte led. Rouladen pyntes med resten af cremen, dekoreres f.eks. med chokolade og drysses med lidt frysetørret hindbær.

NB: Bemærk at piskefløde og cremefraiche skal være laktosefrit.

0 kommentarer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nem trifli m/ makroner, creme og frugt

Nem trifli m/ makroner, creme og frugt

En trifli er en klassisk engelsk dessert, den kan varieres en del, så jeg har lavet en ret nem version. Du kan anrette den i portionsglas eller en stor skål - (den store skål er nemmest). Den skal helst spises inden for et par dage. Ca. 6-8 personer Kagecreme: 500 g...

læs mere
Pad Krapow (Phat kaphrao)

Pad Krapow (Phat kaphrao)

En nem lækker thailandsk ret - der hurtigt kan laves med ingredienser fra det lokale supermarked. Til 3-4 personer: 400 g hakket kyllingekød 2-3 spsk neutral olie --- 1-2 friske røde chili 175 g haricot verts (gerne fra frost) 1/2 rød peberfrugt 1/2 bundt forårsløg...

læs mere
Valnøddelagkage m/ chokolade og mokkaglasur

Valnøddelagkage m/ chokolade og mokkaglasur

En raffineret lækker lagkage, der også kendes som den berømte valnøddelagkage fra 'Svinkløv Badehotel' - den smager af fløde, kandiserede valnødder, chokolade og lidt mokka - her i min glutenfrie og low fodmap version. Det er en stor lagkage, måske lidt en 'voksen...

læs mere